K-märkta hus

Brf Vällingbypennans mark och byggnader är K-märkta enligt grön klass.

 

2005-10-21 blev föreningens mark och byggnader K-märkt enligt grön klass. Stockholms stadsmuseum ansvarar för klassificeringen. Alla byggnader som klassificerats delas in i fyra kategorier: grå, gul, grön och blå, där blå anger den högsta graden av kulturhistoriskt värde. Grön klassificering (som i vårt fall) innebär att föreningens byggnader och mark är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Inom föreningen har vi varit väl medvetna om värdet i att bevara området och byggnadernas karaktär. I och med K-märkningen har detta blivit extra viktigt att fortsätta detta arbete. Det kommer även i framtiden att kräva ett visst engagemang från både styrelse och medlemmar för att se till att detta uppfylls, men förhoppningsvis kommer alla medlemmar att kunna känna att det är värt besväret för att få bo i den unika förening som Brf Vällingbypennan är.

Som ägare och förvaltare av en kulturhistoriskt värdefull byggnad bör man beakta följande:

  • Att större till- och påbyggnader undviks
  • Att ursprungliga invändiga planlösningar bibehålls och att eventuell kulturhistoriskt värdefull inredning bevaras
  • Att huset ursprungliga fasad- och takmaterial bibehålls och att tilläggsisoleringar undviks
  • Att husets ursprungliga detaljutforming med fönster, portar, balkonger, fasadutsmyckningar m.m. bibehålls
  • Att husets ursprungliga färgsättning bibehålls
  • Att byggnaden underhålls kontinuerligt med metoder och material som är anpassade till husets ursprungliga utformning, särdrag och byggnadsteknik

För K-märkta byggnader av grön och blå klass gäller speciellt Plan och bygglagen (PBL) 3 kap 12 $:

”Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, får inte förvanskas”. Lag (1994:852).

Bostadsrättsinnehavare i Brf Vällingbypennan är skyldiga att först söka tillstånd hos styrelsen då förändringar planeras för lägenhetens inre. Då föreningens byggnader är K-märkta är det viktigt att meddela styrelsen även vid mindre förändringar. Föreningen är skyldig att följa Plan- och Bygglagen för K-märkta fastigheter vilket innebär att även små förändringar kan kräva att man gör bygganmälan eller ansöker om bygglov hos Stadsbyggnadskontoret.

Mer information om K-märkningen finns på Stockholms Stadsmuseums hemsida
 

Man kan även ringa till Stockholms Stadsmuseum och be att få tala med någon på Faktarummet om man har frågor angående K-märkningen: 08-508 31 600